GEEN STRESS MEER VAN JOUW HUILENDE BABY

 

Heb je een baby die veel huilt? Dan ben je waarschijnlijk oververmoeid, zit je met je handen in het haar, maak je je zorgen en voel je je niet gehoord door hulpverleners (omgeving, huisarts, consultatiebureau). Ik herken deze gevoelens, want naast mijn werkervaring met ouders van huilende baby's, heb ik zelf ook 2 kinderen. Hoewel ze geen huilbaby's waren, vond ik het beginnend ouderschap overweldigend en herkende ik mijn eigen emoties en vermoeidheid in die van de ouders van huilbaby's.

 

2 tot 2,5 procent van de in Nederland gezond geboren baby’s huilt (ontroostbaar of jengelend doordringend) minimaal 3 uur per dag, ten minste 3 dagen per week en 3 weken achter elkaar. Bij 90% wordt geen medische oorzaak gevonden voor het vele huilen. Dit maakt het niet minder vervelend voor ouders en de rest van het gezin en kan zelfs extra frustreren.

 

Vaak komt het vele huilen door een combinatie van factoren waardoor er gemakkelijk een vicieuze cirkel ontstaat. Een huilbaby is vaak gespannen, drinkt meestal niet optimaal en slaapt overdag niet tot nauwelijks. Ouders proberen van alles, zonder resultaat en het stressniveau stijgt bij iedereen. De oververmoeidheid, een gevoel van machteloosheid of falen maken het bijna ondragelijk.

 

Ik heb mij gespecialiseerd in de huilbaby, wat officieel een excessief huilende baby wordt genoemd. In de ruim 10 jaar dat ik als kinderfysiotherapeut in een ziekenhuis op de kinderafdeling werk, heb ik meer dan 100 oververmoeide, bezorgde ouders en hun huilbaby begeleid. Ouders en hun baby kunnen snel weer met vertrouwen en veel nieuwe inzichten en adviezen naar huis. Bijna altijd krijg ik van ouders te horen: 'had ik dit maar eerder geweten'.

 

Ik wil ouders van huilbaby's daarom sneller helpen, voordat zij in de vicieuze cirkel belanden. Ik kan je veel vertellen en adviseren over jouw pasgeboren baby en samen kunnen we een plan maken voor ontspanning, slapen en minder huilen.

 

Ook als jouw baby geen huilbaby is, kan het ouderschap zwaar en vol van onzekerheid zijn. Als je nog vol hormonen zitten en weinig slaapt, is de roze wolk niet altijd zo roze. De eerste weken met je nieuwe baby kunnen overweldigend zijn. Als jouw baby dan ook nog niet helemaal lekker in zijn vel zit, kost het veel inspanning om op elkaar afgestemd te raken. Dat is niet raar, maar wel ingewikkeld en soms erg zoeken.

 

Is het ouderschap anders dan je verwachtte en heb je vragen over je onrustige baby, schroom dan niet om hulp te vragen. Liever eerder dan later, want je hoeft geen stress te hebben van jouw baby.